Σκύρος

Μακρά πολιτιστική παράδοση διαθέτει η Σκύρος με τα παραδοσιακά σπίτια και τους παραθαλάσσιους οικισμούς καθώς και τα γραφικά ξωκλήσια. Η Σκύρος είναι γνωστή για τα μικρόσωμα αλογάκια.
Η πόλη της Σκύρου βρίσκεται κάτω από τον επιβλητικό βράχο με το βυζαντινό Κάστρο. Τα σκυριανά σπίτια έχουν επίπεδες στέγες και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Η πόλη της Σκύρου έχει πολλά εργαστήρια λαϊκής τέχνης, αξιόλογες εκκλησίες και ενδιαφέροντα μουσεία.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, το βυζαντινό Κάστρο, τα ερείπια της Επισκοπής, τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής, το άγαλμα της αιώνιας ποίησης, το πετρόχτιστο θέατρο Φάλταϊτς, τη Λαξευτή Κατασκευή, την περιοχή Φερέ Κάμπος και φυσικά σκυριανά σπίτια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στα Μαγαζιά, στην παραλία Παπά το Χούμα, στο Λινό, στην Καρεφλού και στο Παλαμάρι.
Παραθαλάσσιος οικισμός είναι η Ασπού με το φημισμένο εργαστήρι σκυριανής κεραμικής. Στον παραθαλάσσιο οικισμό Ατσίτσα βρίσκεται ένα νησάκι. Στην περιοχή αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το ξωκλήσι και τον όρμο του Αγίου Πέτρου.

Οι Αχερούνες και η Καλαμίτσα είναι παραθεριστικοί οικισμοί. Στην Καλαμίτσα επισκεφθείτε τις πηγές Λουτρό και Νύφη, την περιοχή Βουκολίνας, τον όρμο Ρένες και το οροπέδιο Αρη.
Η Ληναριά είναι γραφικό λιμάνι του νησιού. Εκδρομικά σκάφη μεταφέρουν τους παραθεριστές στις θαλάσσιες σπηλιές Ξυλοπάρατη, Μαντρούχα και Πεντεκάλη καθώς και στο νησάκι Σαρακηνό με την όμορφη παραλία της Γλυφάδας.

Τα Μαγαζιά και ο Μώλος με το λιμανάκι με το πέτρινο κυματοθραύστη είναι, επίσης, παραθεριστικοί οικισμοί και στα Πουριά υπάρχει το αρχαίο λατομείο, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και ο αναπαλαιωμένος Ανεμόμυλος που λειτουργεί ως εστιατόριο μπαρ. Τα Γυρίσματα είναι παραθεριστική περιοχή, συνέχεια του Μώλου.

Στον όρμο Παλαμάρι έχουν εντοπιστεί απομεινάρια οικισμού της πρώιμης και μέσης Χαλκοκρατίας.
Επισκεφθείτε το γραφικό όρμο του Αγίου Φωκά κοντά στον οικισμό Πεύκο. Η διαδρομή Αγιος Φωκάς - Ατσίτσα θα σας εντυπωσιάσει.
Γύρω από τη Σκύρο βρίσκονται οι νησίδες Σαρακηνό, Πλατύ, Έξω Διαβάτης, Πλάκα, Μέσα Διαβάτης, Λακκονήσι, Θάλεια, Αγιος Φωκάς, Κούλουρη, Μυρμηγκονήσια, Ατσίτσα, Καλόγρια, Πόδια, Βρυκολακονήσια. Βρίσκεται, επίσης, το νησί Βάλαξα και η Σκυροπούλα.

Αγοράστε από τη Σκύρο ξυλόγλυπτα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, κεραμικά και υφαντά. Επίσης, τραχανά και φάβα. Στη Σκύρο μπορείτε να δοκιμάσετε γευστικά ψάρια και θαλασσινά, τραχανόπιτα, τηγανίτες, κόκορα με μακαρόνια και αστακομακαρονάδα.


ESPA